Przejdź do wersji tekstowej
A++ A+ A A A A A

Szkoła Podstawowa
im. Powstańców Wielkopolskich
w Miałach

EUROPEJSKI DZIEŃ MÓZGU 2021

 18 marca przypada Europejski Dzień Mózgu. Z tej okazji uczniowie naszej szkoły na zajęciach przyrody i biologii uczesniczyli w kreatywnych lekcjach o kreatywnym mózgu. 

 Obchody dnia mózgu mogą  stanowić okazję do wzbogacenia wiedzy o mózgu i układzie nerwowym oraz ich działaniu. Mózg jest najbardziej skomplikowanym organem, który steruje naszym ciałem i naszymi emocjami. Posiada około 100 miliardów wyspecjalizowanych neuronów. Jedne grupy  są odpowiedzialne za planowanie ruchów, inne kodują miejsca, a jeszcze inne odpowiadają za ich wykonywanie.

Eksperci przyznają, że nasz mózg warto trenować systematycznie podobnie jak nasze mięśnie. Jednym ze sposobów na trening mózgu jest nauka. Innym sposobem może być robienie nowych rzeczy, takich do których nie jesteśmy przyzwyczajeni np. udając się w nowe miejsce starajmy się nauczyć kilku zwrotów w lokalnym języku. Nasz mózg jest bardzo plastyczny, zmienia się oraz ma zdolność dostosowywania się. Możemy cały czas uczyć się nowych rzeczy oraz  rozwijać swoje umiejętności.

Ważna dla naszego mózgu jest również aktywność fizyczna, która korzystnie wpływa na pamięć, zdolność  jasnego myślenia czy umiejętność  planowania.

Kolejnym elementem poprawiającym kondycję mózgu jest zbilansowana dieta. Odpowiednia dieta zaspokajająca zapotrzebowanie na składniki odżywcze w znaczny sposób poprawia koncentrację oraz wpływa na proces uczenia się. Badania epidemiologiczne wykazały, że np. jedzenie warzyw, ryb, owoców i produktów zbożowych korzystnie wpływa na organizm człowieka oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu nerwowego. Zdrowe żywienie poprawia samopoczucie, a także pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Aby nasz mózg lepiej i wydajniej pracował  należy pamiętać, aby nasza dieta zawierała: kwasy omega-3,  witaminy D, C, A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) oraz  minerały: potas, żelazo, magnez, cynk, jod, chrom i mangan.

Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, czerwonego mięsa, słodyczy, tłustych posiłków, alkoholu oraz produktów zawierających duże ilości sodu ( soli kuchennej).

Wiedza na temat tego tajemniczego organu nie została jeszcze w pełni odkryta, wraz z rozwojem nauki, metod badawczych, aparatury do badań mózgu z pewnością czekają nas kolejne ciekawe odkrycia.

Źródło:

1.Dok. Elektr.: https://www.kopernik.org.pl/baza-wiedzy/mozg-idzie-do-szkoly

2. Dok. Elektr.: https://celiakia.pl/dieta-dobra-dla-mozgu-co-jesc-by-wspomoc-nasz-uklad-nerwowy/ 

3. Dok. Elektr.: http://www.pomyslomozgu.pl/biblioteka-wiedzy/dieta-dobra-dla-mozgu/ 

Monika Kornacka